Els dies 7 i 8 de febrer de 2022 va tenir lloc el Fòrum des Mondes Méditerranéens – Fòrum Mundial de la Mediterrània– al Palau de Congressos de Marsella, a França.

Organitzat per iniciativa del president de la República Francesa, Emmanuel Macron, aquest fòrum es va presentar com l’extensió dels compromisos assumits anteriorment a la Cimera de les dues Ribes l’any 2019. En aquest s’han reunit figures i actors clau de la societat civil de tota la Mediterrània per tal de desenvolupar solucions concretes davant dels desafiaments comuns que pateix la Mediterrània actualment.

La igualtat d’oportunitats entre les dues ribes de la Mediterrània ha estat l’eix central del programa, el qual ha inclòs diverses jornades en què s’han tractat temes com el medi ambient i la biodiversitat o l’acció territorial i el desenvolupament sostenible, entre d’altres.

S’han organitzat diferents taules rodones on Whitesand Solutions ha tingut el plaer de participar com a part del Comitè Executiu de la Mediterranean Posidonia Network. S’ha donat a conèixer la recent activitat de la Xarxa, la qual porta treballant al voltant d’un any per tal d’unificar els esforços per a la conservació de la posidònia, reunint autoritats, la comunitat científica, organitzacions ambientals internacionals, professionals i agents del món de la nàutica de tots els països del mediterrani. A la taula sobre la Protecció de les Praderies de Posidònia, organitzada pel Fons Mundial per a la Natura (WWF) en associació amb Plan Bleu i la Prefactura Marítima de la costa Francesa de la Mediterrània (PREMAR), es va comptar amb les ponències i la participació de Daisee Aguilera (CEO de Whitesand Solutions), Pierre-Yves Hardy (WWF Francia), Thierry Duchesne (Prefactura Marítima Francesa de la Mediterrània), Zrinka Jakl (Associació per la Natura, Medi Ambient i Desenvolupament Sostenible, SUNCE), Atef Ouergui (SPA/RAC) i Phénia Marras (Oficina Francesa de la Biodiversitat). Durant la trobada es van tractar temes tan importants com les principals amenaces que pateix la Posidònia (les millores de fondejos d’embarcacions recreatives, la pesca, la construcció a la costa i contaminació del mar), així com la presentació d’eines de gestió aplicades actualment a diferents llocs del Mediterrani, com és el cas del Servei de Control i Vigilància del fondeig implementat el 2013 en aigües de Formentera i posteriorment ampliat a totes les Illes Balears i ara a la Comunitat Valenciana.

Els principals objectius treballats en aquesta trobada han estat:

  • Presentar recomanacions per a protegir les praderies de Posidònia a tota la Mediterrània per a l’any 2030
  • Aconseguir una cooperació més gran entre països del nord i sud Mediterrani
  • La implementació del Pla d’acció de la Xarxa per a la protecció de la Posidonia del Mediterrani (Mediterranean Posidonia Network), desenvolupat a la trobada duta a terme a Formentera durant el mes de setembre de 2021
  • La petició de més suport polític i més recaptació de fons que permetin finançar els projectes necessaris per aconseguir la protecció i gestió de les praderies de Posidonia, especialment a les costes amb més afluència nàutica.

Per trobar tota la informació sobre el Fòrum podeu accedir al següent enllaç: https://www.mondesmediterraneens.org/en/

Continuem treballant per tal d’enfortir les xarxes existents entre països i comunitats, units pels mateixos objectius.