La setmana passada se celebrà al Centre d’Esports Nàutics de Formentera (CENF) el programa promogut pel Consell Insular de Formentera i el Govern de les Illes Balears “Posam valors a l’esport”.

Unes jornades plenes d’activitats esportives i tallers mediambientals dirigides a l’alumnat de 4t de primària dels col·legis públics de Formentera. En aquestes jornades els nens i nenes de Formentera van poder iniciar-se en els esports nàutics com el caiac i el surf de vela alhora que aprendre valors i consciència mediambiental sobre la contaminació per plàstics i els seus efectes nocius per a l’humà i la fauna marina. Els tallers esportius foren dirigits per monitors del CENF i els tallers mediambientals per una monitora de la fundació Cleanwave, Pilar Gómez, i per les educadores ambientals del nostre equip Ana Escandell i Raquel Bañon.

La metodologia de treball dels nostres tallers d’educació mediambiental se centra a estimular i desenvolupar la curiositat, la creativitat i autonomia dels nens i nenes; permeten que siguin ells i elles qui marquin el ritme de l’activitat en funció de les seves necessitats col·lectives. Així com, el desenvolupament d’aptituds artístiques a través de la reutilització de residus en l’elaboració de treballs manuals promovent l’expressió creativa i alhora conscienciant en la problemàtica de la contaminació per residus. El treball en grup permet promoure i fomentar la cooperació, la negociació per a aconseguir acords mutus, l’empatia, la responsabilitat, el respecte i la presa de decisions de manera col·lectiva. Considerem tots aquests valors fonamentals en l’actitud i el comportament de les persones no sols en la seva interacció amb les altres sinó també amb l’entorn. És per això, que des del prisma de la divulgació ambiental treballar-los és també un deure. Els nostres tallers i activitats pretenen ser un reforç i complement als conceptes treballats a les aules. En ells s’inclou a més el component artístic, atès que ciència i art parteixen des d’una mateixa qualitat, la curiositat.

Donem les gràcies a l’Àrea d’Esports del Consell de Formentera per la seva confiança en Whitesand per a dur a terme aquestes jornades de tallers d’educació mediambiental per als escolars de Formentera.